Nogle gange ved limning eller fugninger kan det være nødvendigt at forbehandle overfladerne med primer eller aktivator for at få det bedste slutresultat. Udover det sædvanlige, at det skal være rent, tørt og homogent. Fri for olier, fedt, støv og løse partikler, nogle materialer har brug for hjælp fra en primer eller aktivator for at limen og fugen kan hæfte ordentligt.

Behøver du en primer?

Der er ingen glatte overflader. Zoomer man rigtig meget ind på en overflade, ser man, at en tilsyneladende helt glat overflade er ujævn. Overfladen kan også bestå af løse partikler eller være snavset. Alt dette tilsammen kan betyde, at den lim eller fuge, som du arbejder med, ikke får nok vedhæftning til overfladen. En anden ting, der har stor betydning, er limens eller fugens viskositet (viskositet er et mål for, hvor tyk eller letflydende en væske er).

Ved først at mætte overfladen med en letflydende lavviskos primer får man både mere overfladeareal som limen kan hæfte på og primeren binder eventuelle løse partikler og snavs sammen på overfladen.  

varför primer

En overflade, der føles og ser glat ud, er faktisk fuld af toppe og dale.

är primer nödvändigt

Lægger man en tykkere, højviskositetspasta, lim eller fugemasse ovenpå denne, er der risiko for, at den ikke får så god kontakt med underlaget.

varför har man primer

En letflydende grunder med lav viskositet udfylder ujævnhederne og sikrer, at limen eller fugen får et bedre hold.

Primer og aktivator

Primer og aktivator er vigtige for at opnå optimal vedhæftning og holdbarhed ved limning eller fugning.

Primer

Primeren fungerer som bindemiddel mellem overfladen og klæberen eller fugemassen, hvilket resulterer i en stærkere og mere holdbar binding. Primeren kan også bruges til at beskytte overfladen mod korrosion, fugt og andre typer skader. Uden primeren kan klæberen eller tætningsmidlet ikke danne en stærk binding til overfladen, hvilket kan føre til en svag eller skør fuge.

Aktivator

Aktivator er et kemisk stof, der bruges til at øge vedhæftningen af ​​lim eller fuge. Activator påføres ikke-porøse overflader før limning eller samling og aktiverer materialets overflade for at forbedre hærdningsprocessen. Aktivatoren er især anvendelig til limning af overflader, der er svære at lime, såsom plastik eller gummi.

 

Det er langt fra alle situationer, der skal primer eller aktivator. Men på sværere overflader, der kan være svære at rengøre eller generelt er svære, kan det være godt med ekstra hjælp til at gøre limen eller fugen pålidelig og holdbar.

Flere typer primer

Der er primere og så er der primere. Her på siden har du primer og aktivator til fuger og lime, der skal have lidt ekstra hjælp til at fæstne på underlaget eller hvor forholdene ikke er optimale.

Leder du efter en primer, der er velegnet til gulv- og reparationsspartel, så klik her.

Golvprimer

Hvilken skal jeg bruge? Primer eller aktivator

Primer

Bør anvendes ved limning eller samling af porøse materialer såsom beton, mursten eller letbeton udendørs.

Aktivator

Er en vedhæftningsforstærker til ikke-porøse materialer som metaller, plast og malede overflader. Det betyder, at limen eller fugen får et bedre greb. Dette gælder både indendørs og udendørs.

 

 

Det første du bør tjekke med materialet er, om det er porøst eller ikke-porøst materiale. Det afgør hvilken forbehandling du skal vælge.

Hvordan finder man så ud af, om materialet er porøst eller ikke-porøst?
Læg en dråbe vand på overfladen, vandet forsvinder ind i materialet, det er absorberende. Hvis dråben derimod forbliver på overfladen, er materialet ikke sugende.

prima porösa material

Påfør primer og aktivator

Du påfører primer med en pensel i portioner, indtil overfladen er mættet. Du påfører en aktivator samtidig med at den renser. Brug en ren, fnugfri klud fugtet med aktivator til at tørre overfladerne af. Det er vigtigt, at du læser produktdatabladet for den korrekte tilgang.

Primer og aktivator har åben tid. Det vil sige, at du skal vente en vis tid på, at primeren eller aktivatoren tørrer. Men du må ikke vente for længe med limen eller fugen, da effekten forsvinder efter et stykke tid. Læs instruktionerne på emballagen omhyggeligt.